TOF

Rehabilitació funcional simple per els problemes traumàtics de l'espatlla.
El Tractament Ortopedic Funcional de les fractures del cap humeral te com objectiu la recuperacio funcional d'aquest grup de lesions tan comunes en la gent gran.
En resum, les fractures , son lesions de dos tipus.

A.- Les fractures enclavades i /o  poc desplaçades sigui com sigui el pacient
B.- Les fractures desplaçades  en pacients que no tenen indicació quirúrgica per que tenen patologies associades que contraindiquen una activitat quirurgica o per la seva incapacitat en dur a terme un procés de rehabilitacio funcional que sol tardar mes de 5 mesos.i aquels pacients que no volen tractar-se quirugicament.

En sintesi es tracta de informar al pacient de quina lesio te , quina previsio funcional tindra i de ajudar-lo a que aprengui a fer la recuperacio funcional de la lesio d'una forma activa i personalitzada amb elements simples de casa.

Fases que desenvolupa el TOF.

1.- Fractura a urgències. RX . Diagnòsi. Control neurovascular , tractament del dolor i inmobilitzacio amb xarpa simple.

2.- Primera consulta als 10 -15 dies per explicar el proces , comprovar el tractament del dolor i fer un control RX de desplaçament de fragments i explicar la utilitzacio de la xarpa i les limitacions d'aquesta immobilitzacio.

3.- Ensenyar el TOF  1ª  fase (als 21 dies aprox)

4.- Ensenyar el TOF 2ª  fase ( als +30 dies ) i control RX de l'evolució de la consolidació.

5.- Control de la evolucio funcional cada 2-3 mesos fins que el balanç funcional quedi aturat i no evolucioni mes.

Eines:
Full del TOF per explicar proces i procediment a part de ser un recordatori de els execicis pautats
Video explicatiu ( Youtube )


TOF full explicatiu al pacient i família

Les següents pàgines pretenen explicar com és la lesió que vostè pateix i que pot fer per millorar en el possible el resultat final de la seva curació.

Vostè pateix una fractura de cap d'húmer. Es tracta d'una lesió de l'os del braç en el lloc on s'articula (s'uneix a un altre os) a l'espatlla.
És una lesió que pateixen freqüentment les persones d'edat i que gairebé sempre consolida, és a dir capellà l'os fracturat, sense necessitat de cap operació. La proximitat de la lesió a l'articulació de l'espatlla fa que el seu moviment es vegi afectat d'una manera important. Per aquest motiu és important conservar aquest moviment des del principi, sense entorpir en la curació de l'os.


Els primers 10-15 dies tindrà UD molèsties importants pròpies de la lesió: Apareixerà un gran hematoma tant al braç com al pit que és típic d'aquestes fractures.

Els medicaments analgèsics i el repòs (mantenir el braç en el cabestrell i dormir incorporat) li alleujaran durant aquest període. Cap als 20 dies s'iniciarà exercicis passius (sense fer força amb el braç) per conservar en el possible el moviment de l'articulació de l'espatlla i al mes afegirà altres exercicis per recuperar tant el moviment com la força. Tots aquests exercicis s'han de mantenir durant un període de diversos mesos.

No es desesperi si al principi presenta molèsties en fer aquests exercicis, són pròpies del tractament i han de millorar o desaparèixer en les setmanes successives. Al mes i tan aviat com li ho permeten les seves molèsties, no dubti a realitzar petites tasques domèstiques ,, perquè l'ajudaran a la curación. Si en algun moment presenta algun problema no dubteu a consultar-lo.


EXERCICIS A partir dels 20 DIES DE LA FRACTURA

1.- La Maionesa
És un exercici simple que només pretén recuperar el moviment del braç
precisarà:
Una taula.
Una llauna de refresc plena

Mode de fer-ho:
1.- Posar-se calor a l'espatlla lesionat durant uns minuts (bossa d'aigua calenta, estoreta ...)

2.- Retirar amb cura l'embenat o cabestrell que porta.

3.- Col·locar-davant de la taula i donar suport a la mà, del costat no lesionat, en ella com indica la figura.

4.- Agafar la llauna de refresc amb la mà del costat lesionat estirant el colze i relaxant el braç

5.- Realitzar moviments de gir com si remogués una cassola, tal com es veu a la figura.

6.- Fer tandes de 10 girs en un sentit i 10 en l'altre alternats amb tandes de descans de 2 minuts

7.- Un mínim de 3 vegades al dia.

8.- En acabar tornar a col·locar l'embenat o cabestrell



EXERCICIS A PARTIR DEL MES DE LA FRACTURA

1.-La Maionesa
Ja el coneixem i haurem de seguir amb ell

2.- La Porta
Aquest exercici pretén recuperar el moviment i la força del seu braç lesionado.Lo afegirem a l'anterior. Possiblement ja no porti vostè cap embenat ni cabestrell.

precisarà:
Una porta oberta
Un tros de corda o millor una cinta
Algú que l'ajudi a penjar la corda

Mode de fer-ho:
1.- Penjar la corda per sobre de la porta tal com indica la figura

2.- Agafar la porta amb les dues mans i situar-se davant del full de la porta. (Es
pot fer també assegut)

3.- Sempre amb els braços estirats

4.- Tirar de la corda en un sentit i en un altre fent-la lliscar per sobre de la
porta. La mà sana ajuda a fer pujar la mà i el braç del costat lesionat

5.- Fer tandes de 10 i descansar 2 minuts.

6.- Com la maionesa un mínim de 3 vegades al dia escalfant prèviament l'espatlla amb una bossa d'aigua calenta o estoreta elèctrica.

A partir dels 35-40 dies es poden afegir exercicis de rotació tant interna com externa per tractar selectivament la cicatriu capsular que limita el moviment.



En el cas de persones joves  o quan s'utilitza com a mètode de rehabilitació postoperatòria simple, s'hi poden afegir exercicis de natació a estil braça com a "hidroteràpia". Els controls clínics es poden espaiar cada 1-2 mesos fins a observar que la mobilitat en flexió "s'atura" moment en el qual es pot donar per finalitzada la seva recuperació. Fins al  l'any de la lesió és possible observar encara una millora de l'amplitud articular, La rehabilitació de l'espatlla en les fractures precisa força temps 5-8 mesos.